De Clun Forest is meer dan twee eeuwen geleden ontstaan in Wales, in de buurt van het stadje Clun. De Clun was gehard, sober en vruchtbaar en kreeg daardoor steeds bredere bekendheid.
Na 1900 verspreidde het ras zich door heel Groot Britannië. In 1925 werd het Clun Forest stamboek opgericht. In 1979 kwamen de eerste Cluns naar Nederland. Nog steeds vindt er af en toe import plaats: twee van onze beste ooien komen uit Engeland.
De ooien van de Clun Forest hebben goede moedereigenschappen en zijn tot op hoge leeftijd productief. De lammetjes groeien snel en kunnen zich al in hun eerste levensjaar voortplanten.
Cluns worden gehouden voor de wol en voor het vlees. De wol is van uitstekende kwaliteit en het vlees heeft een fijne smaak.
Tegenwoordig is de Clun geen commercieel belangrijk schaap meer. Speciale vlees- of wolrassen hebben nu de voorkeur. Maar voor de hobbyist die het niet om grote productie te doen is, blijft de kwaliteit van wol en vlees een aantrekkelijke bijkomstigheid.
Ons gaat het vooral om het mooie uiterlijk van de Clun. Vanwege zijn fiere hoofd en gespitste oren wordt hij wel de Arabier onder de schapen genoemd. In zijn levendigheid en beweeglijkheid heeft hij ook wel iets van een Arabier.
Je hoort wel eens dat de Clun schuw zou zijn. Maar voor wie vertrouwd is met zijn schapen en af en toe een brokje uitdeelt, zijn ze even mak als het spreekwoordelijke lammetje.
Clun zijn geschikte schapen voor de beginnende fokker. Hun verzorging stelt geen bijzondere eisen en ze hebben weinig problemen met aflammeren. Dat wil zeggen dat de ooien 'ruim' genoeg zijn om de lammetjes zonder problemen ter wereld te laten komen.
Maar ook Clun-lammetjes kunnen in stuitligging geboren worden of met teruggeslagen pootjes, dus het blijft nodig altijd goed op te letten of alles wel volgens het boekje gaat.
De Clun is een vruchtbaar schaap. Het gemiddelde aantal lammeren per worp is ongeveer 2. Een enkele keer komt zelfs een vierling voor. Dan moet je af en toe bijspringen.
Veel meer informatie over de Clun Forest is te vinden op de website van de Clun Forest Fokkersvereniging.
Copyright © All Rights Reserved